Halloween-pyssel: DIY Pumpa

Gör din alldeles egen Halloween-pumpa! Pysselkatten fick inspiration av Den Goda Fens fina pumpa dräkt  och ville göra en likande halloween dekoration. Det här pysslet är lite pilligt så vi rekommenderar att de vuxna assisterar barnen i skapandet. Det fiffiga med detta pysslet är att pumpan håller sin form vilket gör att den kan återanvändas år efter år. 

För det här Halloween-pysslet behöver du:

  • Ballong
  • Snöre/garn
  • Starkt lim för inomhusbruk
  • Dekorgummi i valfria färg
  • Glitter
  • Pensel
  • Akrylfärg
  • Tidningspapper
  • Sax

Såhär gjorde Pysselkatten sin pumpa: 

1. Börja med att blåsa upp ballongen till önskad storlek. 

2. För att få rätt form på pumpan så tar ni garn eller snöre och knyter runt ballongen. Klipp av garnet så det är tillräckligt långt för att dubbelvikas och samtidigt räcka runt ballongen. Trä garnet runt mitten på ballongen och för in änden av garnet in i öglan som skapas eftersom att garnet är dubbelvikt (se bild). Nu är det bara att dra i änden på garnet så den dras åt och på så vis skapar en  pumpa form på ballongen. Det kan underlätta att tejpa fast garnet lite i ballongen så att snöret inte glider av. Gör samma procedur flera gånger tills ni fått den former ni vill ha.  

3. Nu är det dags att klä ballongen med tidningspapper. Klipp smala remsorna av tidningspappret för att lättare kunna följa ballongens form. Var generös med limmet och tyck fast tidningspappret ordentligt. Skapa stjälken genom att bygga den med tidningspapper runt knuten på ballongen. Låt pumpan torka ordentligt innan nästa steg.

4. När allt har torkar så är det dags att börja måla pumpan. En tjockare färg rekommenderas för att täcka alla texter och bilder på tidningspappret, gärna akrylfärg eller likande. Flera lager kan behövas för att få ett snyggt slutresultat. Här är det lättast att måla pumpan först och sen stjälken. Om vill ha en glittrig pumpa så kan ni hälla på lite glitter på det sista lagret. 

5. Sista steget är att ta fram ett svart papper, dekorgummi eller en penna och skapa ett ansikte. Sen kan man välja själv om man vill binda ett snöre runt stjälken och hänga upp den, eller har den stående. 

Glöm inte att kolla in alla våra halloween nyheter här. Där finns allt från gosiga fladdermus capes till glittriga skelettklänningar!