Julbak: Chokladdoppade Oreokakor

Det är dags att julbaka tillsammans! Samla hela familjen och gör dessa fantastiska chokladdoppade Oreobollar. Detta är ett enkelt bak som har moment som passar barn i alla åldrar – ett perfekt julmys om du frågar oss. Ni kan också välja att använda pepparkaksformar istället för att göra bollar. Dessa bakverk går utmärkt att frysa in vilket gör att de kan göras i god tid innan ni bjuder på dem. För att göra detta julbak så behövs:

Ingredienser:

  • 1 paket Oreos
  • 2,5 dl färskost
  • 1 paket chokladknappar
  • Karamellfärg i valfri färg
  • Kristyr
  • Strössel

Redskap: 

  • Mixer
  • Elvisp

Räcker till ungefär 10-15 bollar beroende på hur stora man gör dem. 

Gör såhär:

1. Fäll hela paketet Oreos i en mixer. Mixa tills att alla klumpar är borta och det skapas en slät smet. Därefter så tillsätter du färskosten och blandar ihop med en elvisp.

2. Välj själva om ni vill göra bollar av smeten, eller platta ut den och använd pepparkaksformar i juliga motiv. Om ni väljer att göra bollar så rullar dem och lägg på bakplåtspapper frys sedan in bollarna i 30 min.

Om ni hellre vill använda pepparkaksformar, tänk på att välja formar i mindre format då smeten lätt faller isär om de är för stora. Ni plattar då ut smeten jämt på ett bakplåtspapper och frys in 30 min innan ni börjar använda pepparkaksformarna. Efter ni har tryckt ut kakorna, frys dem i ytterligare 20 min.

3. Oavsett vilken form ni har på era kakor så kan ni under tiden som ni väntar på att de skall frysa, börja smälta chokladen . Vill ni ha färgglada kakor så rekommenderar vi att att välja vit choklad som ni kan färgsätta med lite karamellfärg. Tänk dock på att karamellfärg kan göra så att chokladen tjocknar, men då är det bara att tillsätta lite matolja så får ni rätt konsistens.

4. Nu är det dags att doppa bollarna eller figurerna i chokladen. Ett tips är att inte ta ut alla bollar eller kakor med en gång så de hinner tina upp. Doppa era bakverk i chokladen så det blir helt täckta. Det kan underlätta att använda tandpetare här. Placera de chokladdoppade kakorna på ett bakplåtspapper, sen in i kylskåpet tills chokladen har stelnat.

5. När chokladen har stelnat så det bara att plocka fram strösslet och kristyren. Här kan man dekorerar precis som man själv vill!

Förvara kakorna i frysen eller kylskåpet. De smälter ganska lätt så låt de inte stå ute mer än 2 timmar i rumstemperatur (men det är liten risk, det är inte ofta dessa godingar står framme så länge utan att bli uppätna).