DIY: Rymdstation för rymdraket

Detta spejsade pyssel är uppdelar i två delar, och i denna första del får ni inspiration till hur ni skapar en rymdstation! Detta är ett enkelt DIY som lätt kan göra en tråkig kartong till något helt annat. Beroende på hur många lådor ni har hemma desto fler olika rymdvärldar kan ni skapa! Varför inte också göra en låda där det hänger massa planeter? Möjligheterna är, precis som rymden, oändliga.

För att skapa rymdstationen behöver du:

  • En låda
  • Aluminiumfolie
  • Hobbyfärg (blå, vit och guld)
  • Eventuellt guldigt glitter
  • Pensel
  • Bomull bollar
  • Nål och tråd
  • Lim
  • Limpistol

Tillvägagångsätt: 

1. Börja med att skära bort lådans flärpar. Detta kräver en vass kniv så här är det bra om en vuxen hjälper till! Tejpa övriga kanter lite extra, klä sedan in lådan i aluminiumfolie.

2. Måla därefter lådans insida. Botten, som ska vara full med snö, ska vara vit och de övriga sidorna blåa. Ett tips är att blanda den vita och blåa färgen och måla halvvägs upp för kanterna och sen ta den blåa färgen oblandad upp till toppen. Detta skapar en fin skymning. För att blanda den ljusare och mörkare färgen bättre så kan man dutta med en disksvamp där nyanserna möts.

Efter att det har torkat så kan ni doppa penseln i guldig färg och skvätta på stjärnor. Du skvätter lättast genom att hålla penseln en bit ifrån lådan och dra med handen över borsten mot lådan. Om ni vill så kan man även hälla på lite guldigt glitter så att stjärnorna verkligen gnistar.

3. Sen är det dags att skapa snön! Det gör du genom att ta dina bomullsbollar och antingen limma fast de som de är eller dra isär de lite och sen limma fast dem på botten av kartongen. Om ni vill att det ska snöa från himlen som på våra bilder nedan, så tar ni nål och tråd och trär igenom bollarna. För att inte bollarna ska glida ner på tråden så fäster ni med en klick lim från en limpistol på tråden precis under bollen. Detta gör att de sitter stadigt fast på sin plats. När limmet har torkar så är det bara att tejpa upp tråden med snö i taket. Hur många snöfall ni vill ha bestämmer ni själva!

 

4. För att piffa till rymdstationen lite extra så kan ni använda Den Goda Fens fina illustrationer. Ladda ner helt gratis och skriv ut genom att klicka på länkarna här under! Tänka på att skriva ut sidorna ståendes så de får plats ordentligt på pappret.

5. Sen är det bara att klippa och klistra. Efter det är rymdstationen klar!

 Imorgon kommer ett inlägg om hur ni bygga er helt egen rymdraket!